logo privatboligen punch

Nyeste nummer
af bladet privatboligen
kan du hente her.

2019forside okt

Oktober 2019

 

Gem

Gem

Gem

Gem

Gem

Gem

Gem

Nyhedsbrev

Flere vælger en lejlighed i den frie alder

Lejligheder er mest til de unge. De ældre er til huse. Sådan var det engang, men ikke længere, viser tal fra Home


Faste forestillinger står for fald, viser aktuelle tal fra ejendomsmæglerkæden Home. Folk over 65 år køber nu flere lejligheder end dem under 25 år. For et årti siden var det lige omvendt.
”Pensionister køber ejerlejlighed i stort omfang. Vi tror kun, at vi har set begyndelsen, og at endnu flere de kommende år vil skifte parcelhuset ud med en lejlighed, ” siger boligmarkedsanalytiker Michael Dalsager, der er senior kommunikationskonsulent i Home.
I 2018 har de ældre købt 69 % flere ejerlejligheder end de unge. I 2004 var billedet helt omvendt. Her købte de yngste 176 % flere lejligheder end de ældste.

Fra hver 20. til hver 8. lejlighed
Tallene fra Home fortæller, at det er mere end hver 8. lejlighed, hvor køber er over 65 år. I midten af 00’erne var det kun hver 20. solgte lejlighed. Home peger på flere årsager til, at det sandsynligvis bliver endnu mere udbredt at bo i lejlighed blandt de børnefrie ’voksen’ generationer: Formue og frihed.
”Mange har en god friværdi i huset, som de kan sætte i enten en lejlighed eller et sommerhus – eller både og. De har typisk boet i parcelhus det meste af deres liv, det er for stort, efter børnene er flyttet, de arbejder ikke længere, og det åbner for nye muligheder. De er frie, og de har drømmene, ” siger Michael Dalsager.
Ifølge Home tiltaler en lejlighed folk, der drømmer om at leve et mere uforpligtende liv med rejser, hobbies og samvær med børn, børnebørn og venner - frem for at bruge tid på have og vedligeholdelse af huset.

Nyere lejligheder hitter
Det er især nyere lejligheder, hvor der er altaner og elevator, der er efterspørgsel på. Hvis ikke der er altaner og elevator, skal der være gode gårdmiljøer og nem adgang fra stuelejlighederne. De seneste år er der kommet et stort udbud af projektlejligheder.
”En elevator er noget, som en del købere gerne vil betale ekstra for – både ældre og familier med børn, ” siger Michael Dalsager fra Home og fremhæver, at det ikke er sikkert, at det kan betale sig økonomisk set at opføre elevator på en eksisterende ejendom: ”Det kan ligeledes være vanskeligt rent praktisk og også æstetisk.”
Lejlighedstilflytterne kommer ofte fra en villa og bosætter sig mere centralt i den by, hvor de allerede bor, mens andre tager springet fra provinsen til storbyen for at komme tættere på børn og børnebørn. Andre igen skifter fra en lejlighed til en anden lejlighed.

Voksende flyttetrang
Tal fra Danmarks Statistik bekræfter, at der ses en stigende flyttetrang – og især blandt de ældre. Sidste år flyttede 40 % flere 70-79 årige sammenlignet med for fem år siden. De 50-59 årige er de næstmest aktive i flyttebilen med 25 procent flere flytninger. Tredjestørste hop i procent ses blandt de 60-69 årige med godt 20 procent.
”Folk i den frie alder, hvad enten det er frihed fra arbejdet eller frihed i et liv uden hjemmeboende børn, flytter som aldrig før, ” siger boligmarkedsanalytikeren fra Home-kæden:
”Beslutningen er ikke altid nem, for vi er tæt knyttede til vores boliger. For mange er den nye lejlighed den tredje ejerbolig i deres liv, så det er nogle erfarne kunder, der tit både har købt og solgt gennem os før, så der er store forventninger og høje krav til vores ejendomsmæglere. Heldigvis for det. ” Det er ikke kun ejerlejligheder, som de ældre søger. Også andelslejligheder og lejelejligheder er der interesse for.


Lejligheder hitter hos de ældre

- Store altaner, elevator og parkeringspladser er ofte et must for de ’erfarne’ købere over 65 år.
- De efterspørger ejer- og andelsforeninger med styr på tingene og et godt naboskab.
- De går ikke ned på plads og køber i gennemsnit de største og dyreste lejligheder, viser Homes handelsdata.
- De bruger godt en mio. kr. ekstra på lejlighed, de bor på cirka 30 kvm mere end de unge (knap 100 kvm) og har typisk et ekstra værelse.
Kilde: Home

Vælg Leverandører

antennemesteren

BannerDG180x520A

FF banner


 

Bjornstad right

Gem

Gem