logo privatboligen punch

Nyeste nummer
af bladet privatboligen
kan du hente her.

2019forside okt

Oktober 2019

 

Gem

Gem

Gem

Gem

Gem

Gem

Gem

Nyhedsbrev

Giv den gas – med grøn samvittighed

Af Pia Rasmussen, kommunikationskonsulent i Frederiksberg Forsyning

Bygassen har været forudsætningen for kulinariske oplevelser for hovedstadens borgere i mere end 160 år. Den har kæmpet mod el-komfuret i de sidste mange år, og er blevet udkonkurreret til opvarmning og belysning af andre energikilder. Men bygassen gi’r ikke op, for der er mange gode runde til at vælge bygas – ikke mindst er den miljøvenlig.

Bygas er 30-40% CO2-neutral

Bygas er miljøvenlig, og det går vores kunder op i. En ny analyse, som HOFOR og Frederiksberg Forsyning har udarbejdet viser, at langt over 3/4 af vores kunder i København og på Frederiksberg synes, det er væsentligt at bo i en by, der bruger bæredygtig energi. 

Bygas er fremstillet af naturgas og biogas og forurener langt mindre end el. Der bruges nemlig stadig en del kul ved produktion af el. Vi arbejder på at gøre bygas 100% CO2-neutral i 2025. Det bakker omkring 90% af hovedstadens borgere ifølge undersøgelsen op om. Allerede nu lukker vi i hovedstaden 15.000 tons mindre CO2 ud om året end ved et tilsvarende elforbrug.

Vi blander nu 30-40 % CO2- neutral biogas i bygassen. Biogas bliver fremstillet af spildevand på vores renseanlæg, så vi bruger altså et affaldsprodukt til at skabe et grønt CO2-neutralt produkt. Det er et eksempel på udnyttelse af ressourcer i verdensklasse, så når du laver mad på bygas, så indgår biogas som en grøn ingrediens.

Gas gavner gastronomien
Gas er nemt at arbejde med og skaber gode resultater. Du kan hurtigt regulere varmen op og ned. Derfor arbejder professionelle kokke helst på gas, så de har den fulde kontrol. Kød og grøntsager bevarer saft og kraft, fordi du kan svitse og brune ved høj varme og skrue hurtigt ned igen. Gassen giver også den helt rigtige stegeskorpe på kødet, og så kan du lave wokmad på gas, da flammerne når op af siden på wokken.

Det er billigt og nemt med bygas
Bygas er billigere end el pr. energienhed. Det er let at blive koblet på bygasnettet, fordi det stort set er udbygget i hele hovedstaden, og ofte ligger stikket allerede i ejendommen.

Lækkert design med bygas
Du kan få lækre gasløsninger fra alle de smarte køkkenfirmaer. Moderne gaskomfurer er nemme at gøre rene. Du kan fx få modeller med glasplader, og de fleste riste af støbejern kan komme i opvaskemaskinen. Gasmåleren findes i dag så lille, at den kan gemmes i et køkkenskab og måleren udleveres gratis, men du skal selv betale for installationsarbejdet.

Gas er sikker og sviner ikke
Vores undersøgelse viste også, at gamle fordomme om, at bygas sviner, og at der er fare for kulilteforgiftning stadig eksisterer. Disse fordomme vil vi gerne mane til jorden.

Det er helt forkert, at gas fedter, det sker kun, hvis du skruer for højt op, eller hvis gryden ikke passer til blusset, så der bliver skabt os – det fedter nemlig.
Bygassen er ikke giftig – den indeholder ikke kulilte. Der er altså ingen risiko for kulilteforgiftning. Der er dog tilsat et lugtestof, sådan at du hurtigt opdager selv små utætheder. Det sker dog meget sjældent. Alle nyere gaskomfurer har også flammesikring, så hvis flammen går ud - så slår gassen fra.

Bygas har mange anvendelsesmuligheder
Gastørretumblere i ejendomsvaskerierne er godt for miljøet og er i de fleste tilfælde også en økonomisk gevinst. Hver gastørretumbler giver ca. 750 kilo mindre CO2 om året - i forhold til en el-tørretumbler, de er billigere i drift og har kortere tørretid.
Gaspejse er blevet meget populære, her får du stemningsfuld pejseild uden at forurene luften med sundhedsskadelige partikler fra det brændende træ. Du slipper for besværet med at tænde op, det gøres med en fjernbetjening, og du kan let skrue op og ned for varmen. En gaspejs kræver ikke en skorsten, men kun et balanceret aftræk. Der er ikke noget at spare i kr. og øre ved at bruge gaspejs - den giver hygge og varme, men den kan ikke erstatte fjernvarmen. Til gengæld er gaspejsen mere miljørigtig end en brændeovn og kan etableres i en lejlighed.

Bliv bygaskunde og oplev alle fordelene
Bor du i København, skal du kontakte hofor på www.hofor.dk/bygas eller på tlf.: 3395 3395.
Bor du på Frederiksberg, skal du kontakte Frederiksberg Forsyning på www.frb-forsyning.dk/gas eller på tlf. 3818 5353.

Byens blus - fordomme på prøve
HOFOR og Frederiksberg Forsyning har lavet en film om fordomme – eller rettere om, hvordan fordomme smuldrer, når man sætter sig om et bord og spiser et godt måltid mad – gerne tilberedt på gas. Med filmen har vi ønsket at skabe positiv opmærksomhed om bygassen. Se filmen på www.byensblus.dk og se, om du kan gætte, hvad for en bydel middagsgæsterne kommer fra.

Vælg Leverandører

antennemesteren

BannerDG180x520A

FF banner


 

Bjornstad right

Gem

Gem